Guobaorou

Wieprzowina słodko-kwaśna – Guo Bao Rou, czyli kawałki wieprzowiny w bardzo chrupiącej słodko kwaśnej panierce. Jest to klasycze danie z Północnych Chin (Dongbei). Wyśmienite na mroźne wieczory!

Przepis na Guo Bao Rou

  1. Pokrój mięso na cieniutkie plasterki im cieniej tym lepiej.
  2. Marynuj przez 15 – 20 min.
  3. Obtocz mięso w przygotowanej panierce i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż na średnim ogniu, aż nabierze złotego koloru. By kawałki były bardzo chrupiące można ponownie przysmażyć.
  4. Gotowe mięso połóż na ręczniku kuchennym i odstaw.
  5. Z patelni usuń nadmiar oleju, zostaw około 1 łyżki.
  6. Na patelnii podsmaż czosnek. Dodaj chili, cebule dymkę, imbir, ocet i cukier i trochę sosu sojowego.
  7. Do gotującego się sosu wrzuć mięso. Zmniejsz gas i mieszaj.
  8. Gdy sos się ładnie zeszkli, przełóż mięso na talerz. Posyp szczypiorkiem i chilli.
  9. Serwuj na gorąco!
Składniki

  • 200g wieprzowiny

 

Marynata

  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki chińskiego wina do gotowania lub wytrawnej sherry
  • 1 łyżeczka soli

 

Panierka

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • jajko
  • 1/4 szklanki wody

 

Sos

  • 1 czerwone chili (około 1 łyżki) pokrojone na kawałki
  • 2 – 3 cebule dymki-pokrojone na długie, cienkie kawałki
  • mały kawałek (wielkość kciuka) imbiru startego na bardzo drobne cienkie paski
  • 4-5 łyżek octu chińskiego czerwonego/czarnego – substytutem jest ocet jabłkowy/ocet balsamiczny
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego

 

Inne

  • Olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekany
  • Pokrojony szczypiorek i chilli jako ozdoba