Tom Yum Gai (tajski rosół) prosty do wykonania i smakuje niesamowicie. Jest zdrowszy niż większość zup zachodnich — bowiem zawiera bogatą mieszankę warzyw, ziół i przypraw, które również dodają zupie mnóstwo smaku i bogactwo do bulionu. Zupa jest znana ze swojego kojącego ciepła, przynosi niesamowite korzyści dla zdrowia, ma moc zwiększania odporności i jest naturalnym lekarstwem na przeziębienie, grypę i wirusy.

Zupę serwuję się w Laosie i Tajlandii. Jest również powszechnie podawana w sąsiednich krajach, takich jak Malezja, Singapur i Indonezja, i została spopularyzowana na całym świecie. Charakteryzuje się różnymi ostrymi i kwaśnymi smakami.

Tom Yum – w zależności od proporcji i różnych składników użytych – nazywa się inaczej w innych regionach, przeczytaj więcej na wikipedi. Często podaje się ją w formie ‘hot potu’ czyli (w naczyniu, na ogniu).

Przepis na TOM YUM

Tom Yum podawany jako 'hot-pot'.

  1. Przede wszystkim potrzebujesz bulionu z kurczaka.
    Może on być wykonany z kurczaka, albo z kostek bulionowych Maggi.
    (zazwyczaj stosowane są 2 kostki na 1 litr wody).
  2. Dodaj do sok z limonki, sos rybny, cukier, galangal, trawę cytrynową i liście limonki. Zagotuj w dużym garnku.
  3. Zmniejsz ogień do minimum, gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
  4. Usuń galangal, trawę cytrynową i liście limonki. (opcjonalne)
  5. Dodaj pastę chilii i mieszaj aż się rozpuści.
  6. Dodaj kurczaka, pieczarki, cebulę i chili. Gotuj na wolnym ogniu od 10 do 15 minut do momentu ugotowania kurczaka.
  7. Dodaj pokrojonego pomidora.
  8. Posyp świeżą kolendrą na zupkę i gotowe!
Składniki

  • 3 szklanki bulionu z kurczaka lub warzyw
  • 1/3 szklanki soku z limonki
  • 2 do 3 łyżek sosu rybnego
  • 2 łyżki cukru
  • 3 sztuki Galangal
  • 3 łodygi trawy cytrynowej
  • 2 sztuki lisćie limonki (Kaffir)
  • 2 łyżki Czerwonej Pasty Tajskiej
  • 500g filetowanych piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę (+ średnie obrane krewetki, lub tofu, osuszone i pokrojone w kostkę)
  • 1 puszka odsączone grzybów (słomianych)
  • 1/2 mała cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 chilli, posiekane
  • 1 mały pomidor, pokrojony w kostkę
  • Posyp świeżą kolendrą (opcjonalnie).