Tom Kha Gai — jest to przepyszna, pikantna zupa na bazie mleka kokosowego, która zwykle jest podawana z kurczakiem lub krewetkami.”Kha” oznacza galangal ,”Gai” natomiast oznacza kurczaka w języku Tajskim. Tom Kha Gai może być serwowane jako przekąska lub jako danie główne (możemy podać zupę z makaronem ryżowym lub ryżem).

Przepis na TOM KHA GAI

zupakokosowa

  1. Umyj kurczaka, usuń skórę i pokrój mięso na kawałki, odstaw na bok.
  2. Jeśli używasz czerwonej pasty curry, podsmaż ją na oleju mieszając przez 1-2 min aż poczujesz aromatyczny zapach
  3. Wlej mleko kokosowe do garnka, dodaj wodę i gotuj na średnim ogniu. Kiedy wywar zacznie wrzeć, zmniejsz ogień.
  4. Następnie dodaj galangal, trawę cytrynową, liście limonki, chilli. Gotuj zupę przez przez kilka minut, do momentu aż poczujesz aromatyczny zapach.
  5. Dodaj kurczaka, cebulę, pomidory, grzyby i wszystkie przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu, aż kurczak będzie ugotowany i miękki. (Jeśli używasz suszonych grzybów namocz je wczesniej w letniej wodzie)
  6. Wlej zupę do miski, wymieszaj delikatnie i udekoruj danie liściami limonki / kolendry / kawałkami chilli.
Składniki

  • 500 gram piersi z kurczaka
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 7-8 plasterków galangalu
  • 300 gram grzybów (słomiane, mun, shitake lub pieczarki)
  • 3-4 pokrojone papryczki chilli lub 2- 3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 trawa cytrynowa, przekrojona na kawałki 2,5cm
  • 4-6 liści limonki kaffir
  • 2-3 łyżki sosu rybnego
  • 1/3 szklanki soku z limonki
  • 1 szklanka wody
  • Można również dodać:

  • 1 średnią cebulę
  • 1 puszkę miniaturowej kukurydzy konserwowej (opcjonalnie)
  • 6-8 pomidorów koktajlowych (opcjonalnie)

Jeśli chcesz uzyskać bogaty smak zupy bez spędzania czasu – proponuję użyć pasty Tom Kha Gai. Trawa cytrynowa, galangal czy tez liście limonki kaffiru dodają niesamowity smak, ale są twarde i niejadalne.