Tajska zupa – Khao Soi — kremowa i gęsta zupa z kurczakiem, warzywami oraz ryżowym lub jajecznym makaronem. Powszechnie podawana w północnym Laosie i Tajlandii. Te pyszne danie znajdziemy zazwyczaj na ulicach miast północnych, takich jak Chiang Mai, ale również i bez problemu w Bangkoku.

Khao Soi – jest bardzo podobna do żółtego curry w swojej konsystencji oraz smaku. W tajskiej kuchni często używa się mleczka kokosowego oraz chiilli, które też stanowią podstawę wszystkich curry. Niektóre potrawy również podaje się z gotowanym jak i chrupiącym (podsmażanym) makaronem. W przepisie zalecane jest użycie świeżego makaronu jajecznego. Można też użyć chiński makaron jajeczny w opakowaniu, który znajdziemy w sklepach z produktami Azjatyckimi.

Przepis na KHAO SOI

Khao Soi

Pasta chilli

  1. Wszystkie składniki do zrobienia pasty podsmaż na oleju przez 2 minuty.
  2. Następnie wrzuć wszystko do moździerza i rozetrzyj składniki na gładko do uzyskania pasty.

Sos

  1. Wlej 1 szklankę mleka kokosowego , dodaj pastę chilli, i gotuj przez około 2 minuty.
  2. Dodaj kurczaka , sól i sosy sojowe . Podsmaż mięso, aż nie będzie surowe, a następnie dodaj resztę mleka kokosowego i doprowadź wszystko do wrzenia .
  3. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut a później dodaj sok z limonki .
  4. Mieszaj wszystko przez chwilę i zdejmij danie z ognia.
  5. Zamocz 150 gram makaronu w zimnej wodzie by zrobił się miękki, następnie odcedź i podsmaż na gorącym oleju aż się zarumieni. Zdejmij z ognia, odcedź i odstaw na bok.
  6. Resztę makaronu zagotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu .
  7. Umieść porcję ugotowanego makaronu w misce i zalej mieszanką sosu.
  8. Posyp potrawę chrupiącym makaronem, który wcześniej został podsmażony.
  9. Na koniec posyp danie pokrojoną w plasterki limonką, kolendrą, szalotką lub czerwoną cebulą.

Składniki — pasta chilli

  • 5 papryczek chilli
  • 1 łyżka posiekanej szalotki
  • 2 łyżeczki imbiru w plasterkach
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku

Składniki — sos

  • 2 mleka kokosowe w puszce
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w plasterki
  • 7 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sok z 1.5 limonki
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego/jajecznego
  • Olej z orzeszków ziemnych (do smażenia)