Pad Thai – smaczna i szybka do wykonania potrawa. Najczęściej w Tajlandii serwowana na ulicznych straganach i w restauracjach. Składniki z łatwością dostaniesz w każdym sklepie!

Pad Thai, znaczy dosłownie “Tajski styl smażenia’. Potrawa ta składa się z makaronu ryżowego, jaj orzeszków ziemnych,szalotki, kiełków, tofu/mięsa lub krewetek. Jest to jedno z najbardziej znanych dań kuchni tajskiej i można xznaleźć tą potrawę w tajskich restauracji na całym świecie.
Smaży się na woku lub na dużym rondlu. Łatwe i szybkie do zrobienia.

Przepis na PAD THAI

Tom Yum SERVING

  1. Namocz makaron w ciepłej wodzie przez około 20 minut i przecedź (lub zalej wrzącą wodą i odczekaj 7 min)
  2. Wymieszaj sos rybny z octem, cukrem i sokiem z limonki razem w małej misce.
  3. Rozgrzej olej roślinny w woku na wysokim ogniu, podsmaż posiekany czosnek i paprykę chili przez minutę.
  4. Podsmaż mięso/ lub tofu/lub krewetki na oleju, aż będzie rumiane (6-8 minut).
  5. Dodaj warzywa i gotuj do ich miękkości.
  6. Dodaj makaron. Wbij jajko i mieszaj je z innymi składnikami.
  7. Dodaj sos rybny z składnikami do woka, mieszaj i zmniejsz temperaturę na średnią.
  8. Dodaj pokrojony szczypiorek i kiełki fasoli, następnie smaż je przez 2 minuty, dalej mieszając.
  9. Posypujemy potrawę posiekanymi orzeszkami ziemnymi i przystrajamy kolendra lub kawałkami limonki.
Składniki

  • 1 jajko
  • 4 łyżeczki sosu sojowego 
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekanego 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
  • 2 łyżki cukru 
  • 1/2 paczki makaronu ryżowego 
  • 25 dag krewetek/kurczaka/wieprzowiny/wołowiny (jak kto lubi) 
  • …lub 1/2 szklanki tofu (jw.) 
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych, posiekanych
  • 25 dag kiełków z fasoli
  • Pęczek szczypiorku 
  • kawałek limonki (ozdoba)
  • liście kolendry (ozdoba)

Potrawa jest sycąca i prosta do wykonania np. na lunch. W sklepach dostępne są mrożone mieszanki warzyw oraz pasta Pad Thai kanokwan, czyli aromatyczny gotowy sos!