Historia

Początki ketchupu bananowego na Filipinach sięgają II wojny światowej, kiedy to brakowało pomidorów na wyspach. Szukając taniej alternatywy wymyślono ketchup z bananów, których w tropikach było nadto.

Dziś praktycznie ketchup bananowy jest bardziej popularny niż tradycyjny. Jest do tego znacznie
tańszy w produkcji. Wiele restauracji z fast food’em używają ‘Catsup’ zamiast pomidorów z powodu różnicy w cenie.

Co zawiera ?

Puree z bananów, cukier, ocet i przyprawy. Oryginalny kolor jest lekko brązowy więc zwykle dodaje się do niego czerwonych barwników, aby wyglądem przypominał oryginalny ketchup.

Jak smakuje ?

Podobny do ketchupu, tylko bardziej słodki.

Do czego używają?

W filipińskich domach, przyprawa stosowana jest na niemal każdym daniu – omletów, hot-dogów, hamburgerów, frytek, ryb, do marynaty szaszłyków i innych mięs. Oraz do słynnego filipińskiego spaghetti, które jest słodkie.