Zdziwisz się, ale w Chinach nie jedzą tylko z ryżu i noodli. Nie są to też wyłącznie dania w sosie słodko-kwaśnym, jak stanowi stereotyp. To co się je w Chinach? “Mimo wielu cech wspólnych (np. duża ilość warzyw), między regionami Chin występują bardzo duże różnice pod względem używanych składników, przypraw oraz sposobów przyrządzania. Wyróżnić można kilka głównych odmiany kuchni chińskiej.”

A co na północy Chin? Co znajdziemy na stole w Dongbei? Przede wszystkim potężne porcje warzyw i mięsa, z racji tego że ludzie mają większe apetyty i dłuższą zimę. Jeśli jesteś mega łakomczuchem to zamówisz też michę ryżu.

Obalmy polski stereotyp zupka VIFON i ryż. Zagłębmy się w intensywne aromaty i smaki potraw, które my i nasi chińscy znajomi wybierają z menu.

1. Rou Jia Mo

Rou Jia Mo — dosłownie ‘mięso kanapka’ — jest typową szybka przekąską. Bułeczka z posiekanym kurczakiem, cebulą, intensywną kolendrą i sosem chili.

Pochodzenie: prowincja Shaanxi. Koszt zaledwie 2.5 zl

Rou Jia Mo
Rou Jia Mo

2. Liangpi

Liangpi — gruby makaron z pszenicy lub mąki ryżowej podawany na zimno. Uwielbiam! W niektórych restauracjach dodają więcej sosu orzechowego, a w niektórych jest bardziej ostre z chili.

Pochodzenie: prowincja Shaanxi. Koszt: 4 zl

Lanpi
Lanpi

3. Guobaorou

Guobaorou to klasyczna potrawa z naszej prowincji. Są to chrupiące kawałki wołowiny w sosie słodko-kwaśnym. Co różni te danie od innych potraw słodko-kwaśnych to to, że mięso jest pokrojone na cienkie kawałki, które są panierowane, a następnie smażone w sosie. Przepis znajdziesz tutaj.

Koszt: 10 zl duża porcja

Guobaorou
Guobaorou

4. BBQ

Czy w restauracji czy na ulicy BBQ zawsze smakuje wyśmienicie i zaskakuje. Ośmornice, małże, grzybki, tofu, papryczki, robaki itd. Zawsze lekko pikantne.

Koszt: 1-2 zl za sztukę.

Boczek z grzybkami
Boczek z grzybkami
Grzybki
Grzybki
Kurczak na słodko
Kurczak na słodko

Bakłażan z czosnkiem
Bakłażan z czosnkiem
Przepyszne ostrygi
Przepyszne ostrygi
Boczek z grzybkami
Boczek z grzybkami

5. Różniaste potrawy w pospolitych restauracjach

Od grzybków, mięsa po psy i owoce morza w gęstych sosach i bulionach z warzywami. Jedna porcja spokojnie wyżywi 2 osoby.

Koszt: 5-10 zl

Góra mięsa-wieprzowina
Góra mięsa-wieprzowina
Grzybki z warzywami
Grzybki z warzywami
Mięsko w sosie słodko - kwaśnym
Mięsko w sosie słodko-kwaśnym

6. Sałatka tofu

Drobno krojone plasterki tofu z przeźroczystymi noodlami w sosie bulionowo kwaśnym z papryczkami chili i ogórkiem.

Koszt: 5 zl

Ulubiona sałatka tofu z pyszynym sosem
Ulubiona sałatka tofu z pyszynym sosem

7. Chow mein

Ach… no i te słynne kluski. Smaków cała paleta, na zimno czy na gorąco, w gęstym sosie lub cieniutkim bulionie. Robione na świeżo łącznie z makaronem sprawdź video.

Koszt: 5-6 zl

Makaron z jajkiem i pomidorami
Makaron z jajkiem i pomidorami

8. Kociołek tofu

Gorący kociołek tofu w gęstym aromatycznym sosie pomidorowym.

Koszt: 3 zl

Tofu w ostrym sosie
Tofu w ostrym sosie

9. Pieczywo

Zamiast ryżu warto spróbować chińskiego wypieków. Lekko słodkawe, czasem nadziewane mięsem, kukurydzą czy grzybami. Palce lizać!

Koszt: 1 zl

Zawijany chleb
Zawijany chleb
Baozi
Baozi

10. Mala

Sos Mala jest to popularny ostry sos — wręcz paraliżujący — bo składa się z pieprzu Sichuan, chili i różnych przypraw gotowanych w oleju. Jak to paraliżujący? Zrozumiesz po tym jak zjesz i ‘stracisz czucie w ustach’.

Ogromna potrawa rybna z sosem mala
Ogromna potrawa rybna z sosem mala

11. Owoce morza

Choć daleko tutaj do morza, ośmiornice, kałamarnice, krewetki i kraby to bardzo powszechne jedzenie w Dongbei.

Ośmiornica w sosie sezamowo z chili
Ośmiornica w sosie sezamowo z chili

12. Wodorosty i wasabi

Wydawałoby się, że jest to domena Japonii. A jednak, wodorosy znajdziemy w sałatkach i zupkach. Wasabi w sosach i dressingach.

Sałatka w sosie z wasabi serwowana na zimno
Sałatka w sosie z wasabi serwowana na zimno

13. Jiaozi

Pierogi babci w wersji chińskiej. Farsz z grzybów, mięsa, warzyw. Zamiast śmietany (bo takowej w Chinach nie znają) podawane z sosem sojowym z płatkami chili. Czasem lubią pływać w rosole.

Zupa z pierożkami
Zupa z pierożkami
Jaozi
Jaozi